Hoe om te gaan met een druk hoofd

mindfulness - gezondheidscentrum Lisse

 

mindfulness - gezondheidscentrum Lisse

We zijn elke dag bezig met heel veel dingen tegelijk. Er wordt veel van ons gevraagd. Toch is het belangrijk om dit af en toe leeg te maken. Met een computer doe je dat ook. Soms wordt die traag en loopt die vast. Even herstarten, dingen afsluiten of toch die schijf wat leeger maken.
Met ons hoofd( onze mind/gedachtes) is dat eigenlijk niet anders. Het hoofd wil vaak te veel tegelijk doen. De prikkels om ons heen verwerken gebeurt de hele dag en ook in de nacht wanneer je slaapt. Sommige prikkels vinden we fijn, andere niet. En wanneer die prikkels opstapelen, dan gaat het minder.

5 tips hoe je om kan gaan met een druk denken/mind:
Er zijn mensen die standaard een druk hoofd hebben met veel gedachtes of mensen die gelijk gedachtes los kunnen laten met alles wat daar tussen zit. De mensen met veel gedachtes hebben niet standaard een overload. Toch wanneer het te druk wordt, gebeurt dat wel.
Tip 1: Wanneer je merkt dat je dingen gaat vergeten, dan is het te druk. Schrijf op een lijstje wat je in je hoofd hebt. Mischien een lange lijst maar dat geeft je wel inzicht in wat er speelt. Soms zijn het doe-dingen soms gedachtes over situaties over je zelf of een ander. Maak een lijstje met is het belangrijk en heb ik er invloed op. Dan hou je waarschijnlijk nog dingen over. Bedenk dan of je dat allemaal moet doen/of iets mee moet vandaag of kan het ook op een andere dag. En ga dan met je agenda plannen. Misschien staat er wel koken in of daar boodschappen voor halen. Of een gesprek die je met iemand wil voeren. Ga het voor jezelf inplannen op een dag en doe dat als eerste. Plan ook wat rustmomenten voor jezelf in.

Tip2: Wanneer je merkt dat je je opgejaagd voelt door de drukte van je hoofd/ om je heen ga dan even ademen. Bewust ademen helpt je om je mind even rust te geven.

Tip3: Ga naar buiten en loop een stukje. Gedachtes dat je daar geen tijd voor hebt kunnen opkomen en plan dit in. Al is het maar een kwartiertje.

Tip4: Wees lief voor jezelf wanneer het niet gelijk lukt. Soms hebben we oordelen en vergeten dat het leven een reis. Het behalen van doelen is belangrijk, maar de reis er naar toe kan net zo leerzaam zijn. Soms over jezelf, soms over de ander.

Tip5: Het hoofd zal niet gelijk rustig worden wanneer je dingen hebt ingepland. Sommige mensen hebben veel gedachtes. Met opschrijven komt daar iets meer ruimte in. En het gaat om die ruimte en die rust. Wees geduldig met jezelf. Yoga kan een mooie reis zijn om mee te beginnen, waar je leert je hoofd met gedachtes neer te leggen en contact met maken met wat je voelt. In elke yoga vorm is de adem erg belangrijk.

Mocht je willen beginnen met je yogareis, klik dan hier.