Uienplaatkoek (de ultieme meeneemlunch voor gezonde darmen). In drukke tijden zou je optimaal voor je darmbacteriën moeten zorgen, door ze volop eten te geven. Uien, knoflook, kurkuma, gember, kokosmeel, kokosolie en afgekoelde aardappelen zijn een waar feest voor onze darmbacteriën. Stress en een verstoorde darmflora zijn grote oorzaken van hormonale ontregelingen. Elk hormoonprobleem is in feite net zo goed een lever-en/of darmprobleem.

Factoren waardoor darmbacteriën moeilijk of niet overleven:Uienplaatkoek

– Stress
– Antibiotica
– Maagzuurremmers
– Ontstekingsremmers
– Obstipatie of geen dagelijkse ontlasting
– Overmatig alcoholgebruik
– Verhoogd insulineniveau door suikers of geraffineerde koolhydraten
– Teveel vet en te veel dierlijk eiwit, E-nummers, fructose, fast-food, te veel eten
– Voedselvergiftiging
– Langdurig vasten en eetstoornissen
– Ontstekingen
– Bestralingen, chemo’s en darmoperaties
– Gifstoffen als lood, kwik, cadmium
– Voedselallergieën
– Lever-,alvleesklier- en galverstoringen

Topvoedsel voor je darmbacteriën

– Inuline: in aardpeer, knoflook, ui, prei, chicorei, arrowroot, pastinaak, zoete aardappel, artisjok
– Pectine: in geraspte appel en citrusfuit (vruchtvlees en schil)
– Arabinogalctanen: in tomaat, wortel, kokos en kokosmeel, kurkuma, salie, medicinale paddenstoelen en zwarte bonen
– Lignane (zoals in lijnzaad)
– Roomboter/ghee
– Resistent zetmeel (zoals in koude aardappelen)
– Essentiële suikers
– Gefermenteerde voeding
– Oplosbare vezels uit groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden etc.
– En tot slot hebben we ook niet-oplosbare vezels uit bijvoorbeeld granen nodig, die zorgen samen met gezonde darmbacteriën voor een dagelijkse stoelgang.

Variatie met deze voedingsmiddelen is belangrijk.

Onze lever heeft het zwaar door verwerking van
– Stress
– Glucose-fructose
– Transvetten
– Alcohol
– Xeno-oestrogenen
– E-nummer, kunstmatige toevoegingen
– Geraffineerd meel, rijst, zout en suikers
– Hoog zoutgebruik

Benodigdheden voor de vulling:

– 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel olijfolie
– 6oo gram fijngesneden uien
– 2 a 3 tenen knofloook, uitgeperst
– 2 elstart of goudrenet appels, fijngesneden (biologische hoef je niet te schillen)
– 1 volle eetlepel kurkuma of kerrie
– 1 volle eetlepel koriander of wat chili
– 1 a 2 cm fijngeraspte gember
(anders ½ eetlepel gemalen gember)
– rasp + sap(inclusief vezels) van 1 biologische sinaasappel
– op smaak brengen met peper, Keltisch zeezout of tamari

Benodigdheden voor de koek

– 5 a 6 biologische eieren
– 300-400 fijngeraspte, ongekookte aardappels
– 50 gram kokosmeel (of boekweitmeel, anders 30 gram pfyllium)
– Beetje peper en zout

Benodigdheden voor de garnering:

– Beetje (manuka)honing

Bereidingswijze

Doe de oliën in een koekenpan en fruit de uien, knoflook en appels. Voeg alle specerijen toe en meng goed. Doe het sinaasappelsap (met pulp) en rasp erdoor en zet het gas uit. Meng in een grote kom de eieren, de geraspte ongekookte aardappelen en het kokosmeel. Voeg nog een beetje zout of tamari toe. Kluts het geheel even met een mixer met deeghaken en voeg vervolgens het uienmengsel toe. Meng het geheel en smeer het uit (op bakpapier) op een plaat. Of doe het in een taartvorm. Druk stevig aan en zet het circa 1 uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat de taart goed afkoelen, schenk er een beetje honing over en zet het in de koelkast om het een paar uur te laten opstijven.
Eet smakelijk en geniet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.