Steeds meer mensen ervaren de positieve effecten van yoga. Yoga is hip. Yoga is niet alleen voor zweverige types maar voor iedereen. Om de juiste vorm van Yoga te vinden heb je soms wat tijd nodig.

Mijn kennismaking met YogaZelf heb ik, Marjan Suijten, eigenaar van Gezondheidscentrum Lisse, ook een zoektocht afgelegd. Ik was zwanger van mijn dochter. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik een cursus Zwanger en Fit gevolgd. Dat was me goed bevallen, maar ik wilde eens iets anders proberen. Zwangerschaps Yoga leek me wel iets. Na de eerste les ben ik gestopt. Ontspannend was het zeker want ik had bijna de hele les de slappe lach. De docente leerde ons kwaken als een kikker. Heel effectief tijdens het opvangen van de weeen. Tijdens mijn eerste bevalling heb ik veel gedaan, maar gekwaakt als een kikker…. Nee dat zeker niet. Na afloop maar gezegd dat deze cursus niks voor mij was. Ik heb opnieuw een cursus Zwanger en Fit gevolgd.

Een half jaar na mijn bevalling vroeg een sportvriendin mij mee naar Yoga. Ze durfde niet alleen. Omdat ze zo graag wilde dacht ik vooruit. Ik kocht net als zij een 10 rittenkaart. Ik vond de les best fijn, maar het leek vooral op een gymnastiekles met Yogahoudingen. Ik vroeg na afloop veel. Wat zijn Chakra’s, waarom doen we dit zo enz. De antwoorden waren niet echt bevredigend. Ik vroeg me af of de docent wel wist waar ze mee bezig was. Maar als een echte zuinige Nederlander besloot ik wel mijn kaart vol te maken. Yoga bleef me bezig houden. Ik kocht boeken en deed yoga thuis uit de boeken. Mijn zoektocht begon. Hier en daar volgde ik wat proeflessen en opeens wist ik het. Om erachter te komen waarom wij wat deden in de Yogalessen besloot ik dat ik zelf een opleiding wilde volgen.

Een enorme zoektocht.

Er zijn zoveel verschillende vormen van Yoga. Inmiddels was mijn interesse ook naar Tai Chi gegaan. Mijn achterbuurman beoefende dat in de tuin en ik vond het er zo mooi uit zien. Ik besloot mezelf een jaar de tijd te geven om uit te zoeken welke opleiding het beste bij mij paste. Op zich bijzonder want ik wil altijd alles meteen. Uiteindelijk koos ik voor Dru Yoga. Een prachtige Yogavorm met vloeiende reeksen die een beetje aan Tai Chi doen denken. De opleidingsweekenden waren heerlijk. Alhoewel ik blij was dat ik mijn diploma behaalde was dat wel een groot gemis.

Mijn kennismaking met YogaEr volgenden vele bijscholingen bij verschillende Yoga opleidingen. Toen kwam Yin Yoga op mijn pad. 5 Minuten in een houding leek me een behoorlijke uitdaging! Maar wat vond ik het fijn! Na 1 proefles heb ik me meteen voor een opleiding ingeschreven en inmiddels veel bijscholingen gevolgd op het gebied van Yin.

Ik ben een weg in geslagen waar ik heel gelukkig van word. Het leren houdt nooit op. Ik geniet van elke les en van alles wat ik kan delen. Maar ik had dit nooit verwacht na mijn eerste Zwangerschaps Yogales. Ik geef zelf inmiddels ook al 7 jaar Zwangerschaps Yoga. Maar we kwaken niet. Er zijn andere ademtechnieken om de weeen op te vangen die veel effectiever zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Yoga. Kijk in ons lesrooster en kom vrijblijvend een proefles volgen.

1 antwoord
 1. Hans Beelen
  Hans Beelen zegt:

  Artrose was de diagnose “Niets aan te doen! Neem maar een pijnstiller als het nodig is ” was het advies van de reumatoloog tijdens het spreekuur in het ziekenhuis.
  Pijnlijke knieën, moeilijk overeind komen , lastig stijle trappen oplopen ja ook een uurtje mee de hond uitlaten werd wel een probleem.
  Door gebruik te maken van nordic walking stokken werd de hond uitlaten iets makkelijker maar nog steeds wel lastig.
  En toen kwam yin yoga
  Yin medisch werd aangeboden door het gezondheidscentrum waar mijn vrouw al jaren met veel plezier deelneemt aan Circuit Training en Bewust Bewegen
  “Iets voor jou” was toen de vraag.
  Sceptisch maar dan toch maar proberen…….
  Nu…………..een half jaar later.
  Ongelooflijk maar toch echt waar……..
  Knie problemen gewoon weg…….de trap naar boven in het gezondheidscentrum is nog steeds best hoog maar de knieën protesteren niet meer.
  Opstaan na een poos tv kijken, wel krakende botten maar pijn is er niet meer bij.
  Natuurlijk elke dag twee liter water drinken, 1 x per week een uur lang in het Gezondheidscentrum per bindweefsel onderdeel 5 minuten pijnlijk vastgezet te worden en ook nog thuis iedere dag één oefening
  van 5 minuten blijft een dingetje maar…………
  Waarom het werkt weet ik niet maar bij mij in ieder geval wel…….
  Ik blijf zeker yin beoefenaar.
  December 2017 Hans, 65 jaar

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.