12 redenen waarom yoga zo goed voor je is

Vakantie Les Vinyasa Yoga - Gezondheidscentrum Lisse

De tijd dat yoga alleen door zweverige typetjes werd beoefend is voorbij. Yoga is populairder dan ooit! Heel hip Nederland doet aan yoga. Je beste vriendinnen, je manager en zelfs die hunk die je onlangs in de kroeg tegenkwam doen aan yoga.

 waarom yoga

 

WAT IS YOGA?

De betekenis is te vinden in het Sanskriet: “juk”, dat ‘verenigen’, ‘beheersen’, ‘herboren’, ‘verbinden’  betekent. In de encylopodie  zijn maar liefst 21 betekenissen te vinden van yoga, waarvan de eerste:“leer uit India die zegt hoe je met meditatie, ademhalingsoefeningen en concentratie je lichaam en geest kunt ontspannen.” Ook een mooie betekenis: “yoga is een proces van bewustwording, waarbij de technieken niet als doel maar als middel worden gebruikt. Niet het resultaat, maar de beleving en de ervaring is het belangrijkste.”

Heb je zelf wel eens aan yoga beoefend? Hangt jouw ervaring samen met de omschrijving zoals hierboven?

Wist je trouwens dat velen in de jaren ’60 in aanraking kwamen met yoga door de popgroep ‘de Beatles’?

Een ander leuk weetje: de yoga houdingen zoals ‘de Adelaar’, ‘de Kat’, ‘de Kraanvogel’ komen door observaties uit de natuur. Oude wijzen observeerden het gedrag van dieren om hiervan te leren.

Ook ademhalingsoefeningen werden ontwikkelt door het observeren van de ademhaling van een aantal insecten en dieren, die zo giftige stoffen verwijderen. Voor het menselijk lichaam helpen deze ademhalingsoefeningen voor lichamelijke fitheid en (spirituele) rust.

warom yoga

YOGA VORMEN

In het westen wordt met name hatha-yoga beoefend: een tak van yoga dat bestaat uit lichaamshoudingen in combinatie met ademhalingsoefeningen. Deze yoga gaat vooral in op het fysieke aspect van yoga.

Naast hatha yoga zijn er tal van andere yoga vormen te vinden, zoals: Dru Yoga (bestaat uit vloeiende reeksen met als hoofddoel het opheffen van de energieblokkades) Kundalini yoga (waarbij door middel van houdingen energie wordt opgewekt), Bikram yoga (yoga dat wodt beoefend in een ruimte van 40⁰C)  Poweryoga (houdingen die in een serie achter elkaar worden uitgevoerd en veel lijkt op een work-out) en Yin yoga (waarbij vooral het bindweefsel wordt gerekt met als doel meer ruimte te krijgen in het lichaam).

De basis van yoga bestaat uit asanas (uitvoeren van lichamelijke oefeningen), pranayama (ademhaling) en vaak ook dhyana (meditatie).

YOGA IN HET DAGELIJKS LEVEN

Yoga wordt beoefend door tal van mensen en er bestaan veel stromingen. De reden dat yoga zo aan populariteit wint komt doordat meer en meer mensen te maken krijgen met symptomen van stress, slaapproblemen, overprikkeling, concentratie problemen en burn-outs.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het met regelmaat beoefenen van yoga helpt tegen stress, doordat yoga de aanmaak van het stresshormoon cortisol tegen gaat, de bloedsuiker spiegel helpt verlagen en onder andere helpt om depressie en angststoornissen tegen te gaan.

waarom yoga

DE VOORDELEN VAN YOGA

 • Yoga zorg voor stress vermindering: door de ontspanningsoefeningen komt er minder van het stresshormoon cortisol in het lichaam vrij.
 • Yoga zorgt voor een lagere bloedruk, een verbeterde spijsvertering en verhoogd immuunsysteem.
 • Yoga helpt om angst, depressie, vermoeidheid en slapeloosheid tegen te gaan
 • Yoga kan helpen pijn te verlichten.
 • Yoga zorgt voor een betere longfunctie en een verhoging van de hoeveelheid zuurstof in het lichaam.
 • Yoga maakt je leniger
 • Yoga versterkt je spieren
 • Yoga kan helpen om op lichaamsgewicht te blijven
 • Yoga zorgt voor een betere bloedsomloop
 • Yoga zorgt voor meer uithoudingsvermogen
 • Yoga helpt je te focussen op het hier en nu
 • Yoga kan zorgen voor innerlijke rust (door het meditatieve aspect).

WELKE YOGA PAST BIJ JOU

Welke yoga bij jou past is natuurlijk afhankelijk van wat je zoekt. Daarnaast zijn er zoveel soorten yoga, dat mijn advies zou zijn eerst een aantal lesjes uit te proberen en dan te kijken waar jij energie van krijgt. Luister ten alle tijden naar je lichaam, je geest en je hart. Bij Gezondheidscentrum Lisse is het mogelijk meerdere Yogavormen te beoefenen.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga akkoord.