Tai Chi

Tai Chi komt uit China en bestaat uit bewegingsoefeningen die afkomstig zijn van de gevechtskunst. Oorspronkelijk waren de bewegingen bedoeld om vechtvaardigheden te ontwikkelen. De oorsprong van Tai-Chi is niet geheel duidelijk, over het ontstaan bestaan vele legendes. Volgens één legende zag de monnik Chang San Feng steeds een terugkerend gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Het wegdraaien van de kop van de slang tegenover de grotere vogel bracht de monnik tot de principes van Tai-Chi.

Voordelen van Tai Chi

Tai ChiTegenwoordig wordt Tai-Chi veel meer beoefend om de gezondheid te verbeteren, te ontstressen en voor het meditatieve element. Tai-Chi helpt de spieren en gewrichten los te houden. Ook bevordert het een goede houding. Tai Chi is dus meditatie in beweging en dat bevordert de concentratie. Tai Chi ontspant, neemt stress en spanning weg, zorgt voor meer Chi (energie), een strakker lichaam en herstelt vermoeide spieren. De beweging moet komen van de interne deel van het lichaam (de buik en de rug), en niet vanaf het buitenste gedeelte (armen en schouders).

Lesinhoud

Een les van ca 1 uur tot 5 kwartier bestaat uit een gedeelte korte meditatie en een warming-up met gezondheidsoefeningen met vervolgens een gedeelte van de Tai Chi vorm. Eerst in stappen en uiteindelijk als één vorm in een vloeiende beweging. De oefeningen worden per les in kleine stappen en in rustig tempo uitgelegd, herhaald en opgebouwd. Als de bewustwording en technieken goed zijn doorgedrongen begint de studie van de verdiepende stappen. Elke verdiepende stap omvat een correctie van de vorm op een nog hoger niveau, met bijvoorbeeld de innerlijke principes. Later volgen de partner-oefeningen zoals pushing-hands. De oefeningen kunnen ook thuis of buiten worden geoefend. De les wordt afgesloten met een Taoïstische massage (met een ontspannen vuist klop je jezelf, op de armen, schouders, benen en maagstreek en vervolgens wrijf je met vlakke hand van je lichaam af en tot slot een korte meditatie.

Op iedere leraar is de uitspraak “in de leerling herkent men de meester” van toepassing. Een goede Tai Chi leraar zal je kunnen onderwijzen en doorverwijzen in al de aspecten van ‘vechtkunst’, ‘gezondheidsoefening’ en ‘levenskunst’.