Kinderyoga

Yoga voor kinderen is heel anders dan yoga voor volwassenen. Kinderyoga is vooral erg leuk en ontspannend. Het is een ontdekkingsreis in en met het lichaam. Het kind leert spelenderwijs dat het fijn en veilig is om met zichzelf te zijn.

Voor iedereenkinderyoga 1 gezondheidscentrum lisse

Bij yoga kan iedereen meedoen. Het is absoluut geen wedstrijd. Niemand kan yoga het beste doen of het slechtste. Yoga doe je altijd goed. Het is wel belangrijk om aandacht te ( leren ) hebben, want yoga doe je aandachtig. Hierdoor zal het kind het makkelijker vinden om zich te concentreren of om rustig te worden als het boos of zenuwachtig is. Yoga betekent letterlijk verbinding. Verbinding tussen lichaam en geest. Hierdoor wordt je gezonder, blijer, rustiger, sterker en geconcentreerder. De oefeningen worden gedaan door lichaam, geest en ademhaling met elkaar te verbinden, zodat de eenwording / verbinding kan ontstaan. Het leuke is dat het kind niet alleen een wordt met zichzelf maar ook met de wereld om zich heen. De oefeningen zijn goed voor het lichaam. Het kind wordt er sterk en soepel van. Sommige oefeningen maken het kind sterk van binnen, geven kracht. Andere oefeningen helpen als het kind boos, nerveus of verdrietig is. Weer andere oefeningen geven meer energie. Er is veel aandacht voor de ademhaling, want een goede ademhaling geeft veel rust en energie.

Een aantal doelstellingen van kinderyoga zijn o.a.:

 • Bewuster worden van het lichaam
 • Respect hebben voor elkaar
 • Voelen wat er gebeurt in het lichaam: waar liggen je grenzen, zowel fysiek als mentaal
 • Het versterken en soepel maken van het lichaam
 • Op de juiste manier ademhalen
 • Zelf leren eventuele klachten en spanningen los te laten
 • Concentratie verbeteren
 • Toename van het zelfvertrouwen
 • Verbeteren van de coördinatie tussen de beide hersenhelften
 • Ontspanning
 • Contact leren maken
 • Leren het vertrouwen in jezelf en de ander verder vorm te geven
 • Meer tevredenheid in het algemeen

Dit alles vanuit plezier. Niks moet, alles zal ontstaan.

Waarom kinderyoga?Workshop Kinderyoga - Gezondheidscentrum Lisse

Van kinderen wordt veel gevraagd en verwacht in deze tijd. Ze krijgen veel prikkels te verwerken en worden voortdurend gestimuleerd om te presteren. Niet ieder kind kan daar even goed mee omgaan. Kinderyoga is een weg naar de bewustwording van; ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’. Door kinderyoga komen kinderen weer in balans en zitten ze beter ‘in hun vel’.

Kinderen leren tijdens de yogales (met beide benen op de grond), op een ontspannen en leuke manier bewuster te worden van zichzelf, hun lichaam, hun emoties en hun omgeving. Een uurtje kinderyoga per week, geeft kinderen de gelegenheid om de dagelijkse drukte even los te laten en weer beter in contact te komen met hun lichaam en met zichzelf. Kinderyoga is nadrukkelijk niet competitief. Ieder kind kan en mag gewoon zichzelf zijn en naar eigen vermogen meedoen. Plezier in de les is het allerbelangrijkste!

Uitleg voor kinderen:

Yoga is heel oud en komt uit India. Over de hele wereld doen volwassenen en kinderen aan yoga. Met yoga leer je eigenlijk jezelf te ontspannen door je in te spannen. Yoga maakt je lenig en sterk. Yoga kan je ook helpen als je het moeilijk vindt om op te letten in de klas. De oefeningen die je leert kun je ook thuis of op school doen op elk moment dat je het nodig hebt. Als je boos, verdrietig, zenuwachtig of bang bent bijvoorbeeld. Yoga kan je dan helpen. Hierdoor wordt je dan weer blijer en rustiger.

Bij yoga heeft iedereen een eigen yogamatje. Vanaf die mat doen we alle oefeningen en je komt ook weer terug op je eigen matje.

Kinderen die al een tijdje aan yoga doen vertellen vaak dat ze zich zekerder voelen en rustiger en dat het prettig voelt. Kinderen vinden het heerlijk om yoga te doen en veel dingen doen ze al van nature.